Αρχική breadrumb-bullet-icon Ορθοπαιδικές Παθήσεις breadrumb-bullet-icon Ισχίο breadrumb-bullet-icon Οστεονέκρωση Ισχίου

Οστεονέκρωση Ισχίου

Νεκρωτική πάθηση στο οστό που προκαλείται λόγω της διακοπής της αιμάτωσης του ισχίου, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πόνου και την καταστροφή του αρθρικού χόνδρου.

Ορισμός

Η οστεονέκρωση του ισχίου (ΟΝΙ) ή άσηπτη νέκρωση της μηριαίας κεφαλής είναι η καταστροφή της κεφαλής του μηριαίου μετά από διαταραχή της αιμάτωσής της. Είναι μια σχετικά συχνή πάθηση του ισχίου (περίπου 20.000 νέες περιπτώσεις ασθενών διαγνώσκονται ετησίως στις ΗΠΑ) και περίπου 10% των ολικών αρθροπλαστικών ισχίου πραγματοποιούνται εξαιτίας της. Η οστεονέκρωση του ισχίου είναι πιο συχνή στους άνδρες και στις ηλικίες μεταξύ 35 και 50 ετών. Σε σημαντικό αριθμό των ασθενών (περίπου 80%) προσβάλλει και τα δύο ισχία, ενώ σπάνια (περίπου 3% των ασθενών) μπορεί να προσβάλλει ταυτόχρονα και άλλες μεγάλες αρθρώσεις (πχ γόνατα, ώμους).

Αιτιολογία

Η κύρια διαταραχή που οδηγεί στην οστεονέκρωση του ισχίου είναι η διακοπή της αιμάτωσης της μηριαίας κεφαλής. Αυτή μπορεί να προκληθεί μετά από τραυματισμό της περιοχής ή παθολογικά αίτια.

Τα κατάγματα της κεφαλής του μηριαίου έχουν 75-100% πιθανότητα για οστεονέκρωση του ισχίου, τα κατάγματα της βάσης του αυχένα του μηριαίου 50% πιθανότητα, ενώ τα εξαρθρήματα του ισχίου έως και 40% πιθανότητα. Τα διατροχαντήρια κατάγματα του ισχίου σπάνια προκαλούν οστεονέκρωση του ισχίου. Στους παραπάνω τραυματισμούς η πιθανότητα για οστεονέκρωση του ισχίου αυξάνεται όσο πιο μεγάλη είναι η παρεκτόπιση των οστικών τεμαχίων και όσο πιο καθυστερημένη είναι η αντιμετώπισή τους.

Στα παθολογικά αίτια της οστεονέκρωσης του ισχίου περιλαμβάνονται αιματολογικά νοσήματα (πχ σύνδρομα υπερπηκτικότητας που προκαλούν θρομβώσεις, όπως η θρομβοφιλία, αιματολογικά νεοπλάσματα, όπως οι λευχαιμίες και τα λεμφώματα, η δρεπανοκυτταρική αναιμία, ο αλκοολισμός, η νόσος των δυτών, αυτοάνοσες παθήσεις (πχ ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος). Επιπλέον, οστεονέκρωση του ισχίου μπορεί να προκληθεί σε ένα ποσοστό ασθενών που λαμβάνουν κορτιζόνη, χημειοθεραπευτικά φάρμακα, ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, ενώ είναι σχετικά συχνή μετά από ακτινοθεραπείες. Σε ένα ποσοστό των ασθενών η οστεονέκρωση του ισχίου  είναι ιδιοπαθής, δηλαδή δεν ανευρίσκεται κάποιο αίτιο.

Συμπτώματα και πρώιμη ανίχνευση

Η οστεονέκρωση του ισχίου δεν ξεκινά με έντονη συμπτωματολογία, αλλά με ήπια ενοχλήματα στην περιοχή του ισχίου. Στο αρχικό στάδιο μπορεί να μην έχει καθόλου συμπτώματα. Συνήθως, εμφανίζεται ήπιος πόνος στην πρόσθια βουβωνική χώρα, χωρίς όμως να υπάρχει σχέση με έντονη δραστηριότητα. Αν δεν γίνει έγκαιρη διάγνωση, η σταδιακή καταστροφή της μηριαίας κεφαλής προκαλεί ολοένα και εντονότερο πόνο, αρχικά κατά τη δραστηριότητα και αργότερα και κατά την ηρεμία. Τα συμπτώματα είναι χειρότερα στις σκάλες και στη βάδιση σε έδαφος με κλίση (ανηφόρα / κατηφόρα). Όπως και στην προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα του ισχίου, τα τελικά στάδια της οστεονέκρωσης του ισχίου συνοδεύονται από έντονο πόνο στην άρθρωση, βράχυνση του ποδιού και δυσκαμψία (ιδιαίτερα μειώνεται η δυνατότητα για έσω στροφή του ισχίου, όταν αυτό βρίσκεται σε κάμψη). Οι ασθενείς στο τελικό στάδιο δυσκολεύονται σημαντικά σε απλές δραστηριότητες, όπως το να φορέσουν τις κάλτσες και τα παπούτσια τους ή να περιποιηθούν τα νύχια των ποδιών τους.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι απαραίτητη για την καλή έκβαση της πάθησης. Η κλινική εξέταση και η λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού μπορεί να αναδείξει στοιχεία υπέρ της πάθησης (πχ η χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων). Συνήθως όμως, στα αρχικά στάδια δεν εμφανίζονται παθολογικά ευρήματα κατά τις κλινικές δοκιμασίες του ισχίου.

Η απλή ακτινογραφία (προσθιοπίσθια λεκάνης – ισχίων και προφίλ του πάσχοντος ισχίου) είναι η εξέταση για τον αρχικό απεικονιστικό έλεγχο, αλλά και σε αυτήν μπορεί να μην υπάρχουν ευρήματα στα αρχικά στάδια. Σε μεταγενέστερα στάδια μπορεί να παρατηρηθεί πύκνωση σε συγκεκριμένη περιοχή της μηριαίας κεφαλής, καθίζηση μιας συγκεκριμένης περιοχής της μηριαίας κεφαλής, απώλεια της σφαιρικότητάς και αρθριτικές αλλοιώσεις (μείωση του διαστήματος μεταξύ της κεφαλής και της κοτύλης/λεκάνης, οστεόφυτα, κύστεις στην κεφαλή ή/και την κοτύλη κτλ).

Η μαγνητική τομογραφία του πάσχοντος ισχίου είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τη διάγνωση της οστεονέκρωσης του ισχίου λόγω της αδυναμίας της απλής ακτινογραφίας να αναδείξει την πάθηση στα αρχικά στάδια ενώ και οι σύγχρονές ταξινομήσεις της νόσου βασίζονται στα ευρήματα της. Στα πρώτα στάδια αναδεικνύεται η διαταραχή της αιμάτωσης της μηριαίας κεφαλής με τη μορφή εντοπισμένου οστικού οιδήματος και σαφούς διαχωρισμού της περιοχής νέκρωσης (ενώ η απλή ακτινογραφία συνήθως είναι φυσιολογική). Στα επόμενα στάδια παρατηρούνται τα καταστροφικά επακόλουθα της νέκρωσης (κάταγμα εντός της κεφαλής, καθίζηση της κεφαλής και οι προαναφερθείσες αρθριτικές αλλοιώσεις).

Θεραπευτικές επιλογές

Η θεραπευτική προσέγγιση εξαρτάται κυρίως από το στάδιο της πάθησης κατά τη διάγνωση και την ηλικία του ασθενούς, ενώ λαμβάνονται υπόψη η αιτιολογία της νόσου (αναστρέψιμη ή όχι) και το επίπεδο δραστηριότητας του ασθενούς. Η προσπάθεια επικεντρώνεται στη διάσωση της μηριαίας κεφαλής, αν είναι εφικτό, και την αποκατάσταση της λειτουργίας της άρθρωσης.

Στα αρχικά στάδια η θεραπεία είναι συντηρητική με:

  • Προσπάθεια εξάλειψης του αιτιολογικού παράγοντα που προκάλεσε την οστεονέκρωση του ισχίου.
  • Αποφόρτιση της άρθρωσης (πχ βάδιση με βακτηρίες ή περιπατητήρα, αποφυγή καταπόνησης, ξεκούραση).
  • Αντιφλεγμονώδη – αναλγητικά φάρμακα.
  • Διφωσφονικά φάρμακα, κυρίως αλενδρονάτη. Τα διφωσφονικά είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά της οστεοπόρωσης. Σε πολλές μελέτες έχει αναδειχθεί ότι καθυστερούν την καθίζηση της μηριαίας κεφαλής μέχρι ο ανθρώπινος οργανισμός να αποκαταστήσει τη νεκρωμένη περιοχή της κεφαλής. Συνήθως, χορηγούνται από το στόμα για μήνες μέχρι να αποκατασταθεί η εικόνα του ισχίου στη μαγνητική τομογραφία. Τα αποτελέσματα είναι καλύτερα σε νέους ασθενείς με πρώτο στάδιο της ΟΝΙ.
  • Θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο σε μια προσπάθεια να οξυγονωθεί καλύτερα η νεκρωτική περιοχή.

Πολλές φορές αποφασίζεται η χειρουργική θεραπεία σε συνδυασμό με τα παραπάνω σε νέους ασθενείς με πρώτο στάδιο και αναστρέψιμες αιτίες για οστεονέκρωση του ισχίου. Η χειρουργική θεραπεία σε αυτές τις περιπτώσεις περιλαμβάνει:

  • Τρυπανισμούς της μηριαίας κεφαλής με ή χωρίς την εισαγωγή μοσχευμάτων/εμφυτευμάτων.
  • Εισαγωγή μοσχεύματος αγγειούμενης περόνης. Λειτουργεί ως ένας εκτεταμένος τρυπανισμός, αλλά εισάγεται στην περιοχή τμήμα της περόνης με την τροφοφόρο αρτηρία του από το σύστοιχο άκρο. Η αρτηρία του μοσχεύματος αναστομώνεται με αρτηρία της περιοχής του ισχίου και έτσι το μόσχευμα παραμένει ζωντανό και υποστηρίζει από τα εντός τη νεκρωτική περιοχή της κεφαλής ώστε να μην υποστεί καθίζηση. Πραγματοποιείται σπάνια λόγω της περιπλοκότητας της επέμβασης και των προβλημάτων που δημιουργούνται στην περιοχή λήψης του μοσχεύματος (πόνος, τραυματισμός νεύρων – τενόντων, κτλ).
  • Στροφικές οστεοτομίες που αποφορτίζουν την πάσχουσα περιοχή της μηριαίας κεφαλής. Εφαρμόζεται σπάνια και σε μικρές βλάβες (<15% της μηριαίας κεφαλής).

Σε προχωρημένο στάδιο της οστεονέκρωσης του ισχίου, δηλαδή όταν η μηριαία κεφαλή έχει υποστεί καθίζηση, η θεραπεία είναι χειρουργική. Οι επιλογές είναι οι εξής:

  • Ολική αρθροπλαστική ισχίου.
  • Αρθρόδεση του ισχίου. Πραγματοποιείται σπάνια, κυρίως σε νέους ασθενείς με βαριά χειρωνακτική εργασία, στους οποίους η ολική αρθροπλαστική του ισχίου μπορεί να χρειαστεί πρώιμη αναθεώρηση.
  • Εισαγωγή μοσχεύματος αγγειούμενης περόνης. Σε περιπτώσεις με μικρή καθίζηση γίνεται προσπάθεια να αποκατασταθεί η σφαιρικότητα της μηριαίας κεφαλής και εισάγεται το μόσχευμα για να διατηρήσει το αποτέλεσμα. Και αυτή η τεχνική πραγματοποιείται σπάνια.
Καλέστε μας