Αρχική breadrumb-bullet-icon Ορθοπαιδικές Παθήσεις breadrumb-bullet-icon Ισχίο breadrumb-bullet-icon Οστεοαρθρίτιδα Ισχίου

Οστεοαρθρίτιδα Ισχίου

Χρόνια πάθηση που προκαλεί φθορά του χόνδρου στο ισχίο, με αποτέλεσμα την πρόκληση πόνου, δυσκαμψίας και περιορισμένης κινητικότητας. Εμφανίζεται συχνότερα σε ηλικιωμένους και άτομα με προδιαθεσικούς παράγοντες.

Ορισμός - Επιδημιολογία της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου.

Η άρθρωση του ισχίου είναι μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες αρθρώσεις στο ανθρώπινο σώμα καθώς συνδέει τον κορμό με το κάτω άκρο. Αποτελείται από την κοτύλη (την αρθρική επιφάνεια στη λεκάνη), την κεφαλή του μηριαίου οστού και τα μαλακά μόρια που την περιβάλλουν (αρθρικός υμένας, αρθρικός θύλακας, σύνδεσμοι). Οι αρθρούμενες επιφάνειες της κοτύλης και της μηριαίας κεφαλής επενδύονται από αρθρικό χόνδρο, έναν ιδιαίτερο ιστό, λείο και ανθεκτικό, ο οποίος εξασφαλίζει την ομαλή και με ελάχιστες τριβές κίνηση.

Η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) είναι μια χρόνια εκφυλιστική πάθηση της άρθρωσης κατά την οποία ο αρθρικός χόνδρος σταδιακά καταστρέφεται. Η απώλεια του αρθρικού χόνδρου προκαλεί ανώμαλη κίνηση μεταξύ της μηριαίας κεφαλής και της κοτύλης, τη δημιουργία οστεοφύτων (οστικές αιχμές σε θέσεις που κανονικά δεν υπάρχει οστό) και σε τελικά στάδια, την επαφή μεταξύ οστών που έχουν σαν αποτέλεσμα. καταστροφικές συνέπειες για τα αρθρούμενα οστά.

Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου υπολογίζεται ότι προσβάλει περίπου 10 – 20 % του πληθυσμού (περίπου 90 στους 100.000 ανά έτος), ενώ συνήθως εμφανίζεται μετά τα 50 έτη και πιο συχνά σε γυναίκες (ειδικά στη νότια Ευρώπη), ενώ στη μαύρη φυλή είναι πιο σπάνια.

Οι αιτίες είναι ποικίλες και περιλαμβάνουν τη φθορά από το πέρασμα του χρόνου, τραυματισμούς της περιοχής, συγγενείς δυσπλασίες του ισχίου, αυξημένο σωματικό βάρος, επαναλαμβανόμενη καταπόνηση (λόγω επαγγέλματος ή αθλητισμού) και κληρονομική προδιάθεση.

Πριν

Μετά

Συμπτώματα και σημεία: Αναγνώριση και κατανόηση των κλινικών εκδηλώσεων.

Ο πόνος είναι το κύριο σύμπτωμα της πάθησης. Εντοπίζεται στη βουβωνική χώρα και μπορεί να αντανακλά στο σύστοιχο γόνατο ή γλουτό. Στα αρχικά στάδια προκαλείται μετά από καταπόνηση της περιοχής, αλλά αργότερα μπορεί να εμφανίζεται και σε ηρεμία. Ο ασθενής μπορεί να δυσκολεύεται στις σκάλες και στο περπάτημα ειδικά σε ανώμαλο έδαφος.

Δυσκαμψία ή αίσθημα «κλειδώματος» της άρθρωσης εμφανίζεται σε μεταγενέστερα στάδια της πάθησης. Ο ασθενής δυσκολεύεται να κάμψει πολύ το μηρό προς την κοιλιά και έχει περιορισμό της έσω και έξω στροφής του ισχίου. Αυτά, σε συνδυασμό με τον πόνο, εμποδίζουν τον ασθενή στην καθημερινότητά του, όπως για παράδειγμα να βάλει τις κάλτσες και τα παπούτσια του ή να κόψει τα νύχια του. Η δυσκαμψία μπορεί να είναι χειρότερη μετά από ξεκούραση και να βελτιώνεται μετά από μερικά βήματα.

Συνήθως, ο ασθενής παρουσιάζει χωλότητα, δηλαδή κουτσαίνει, είτε λόγω πόνου, είτε γιατί η καταστροφή της άρθρωσης είναι τόσο σημαντική που έχει οδηγήσει σε βράχυνση του κάτω άκρου και ανισοσκελία. Πολλές φορές το πάσχον πόδι τείνει να είναι κοντύτερο ακόμα και περισσότερο από δύο εκατοστά.

Τέλος, πολλοί ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα ισχίου υποφέρουν από πόνο στη μέση λόγω της ανισοσκελίας ή του ανταλγικού βαδίσματος.

Διαγνωστικές διαδικασίες: Οι βασικές εξετάσεις που χρησιμοποιούνται.

A. Κλινική εξέταση

Ο ιατρός από την κλινική εκτίμηση μπορεί να διαγνώσει την οστεοαρθρίτιδα του ισχίου συνεκτιμώντας το ιστορικό του ασθενούς (συμπτώματα, ηλικία, επάγγελμα, δραστηριότητες, προηγούμενοι τραυματισμοί, παθήσεις, φάρμακα, κληρονομικότητα) και τις κλινικές δοκιμασίες. Ο πόνος στις στροφές του ισχίου, όταν ο μηρός είναι σε κάμψη προς την κοιλιά, είναι το πιο συχνό εύρημα. Επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί πόνος στην προσαγωγή ή απαγωγή του μηρού, μείωση του εύρους κίνησης της άρθρωσης, και  σύγκαμψη (μόνιμη κάμψη του ισχίου ολίγων μοιρών που δεν επιτρέπει την πλήρη έκταση – τέντωμα του μηρού) κτλ.

Β. Απεικονιστικός έλεγχος

Η απλή face (προσθιοπίσθια) ακτινογραφία λεκάνης – ισχίων σε όρθια θέση είναι η βασική εξέταση για την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Τα κύρια ευρήματα είναι:

  • Μείωση του μεσαρθρίου διαστήματος, δηλαδή του κενού μεταξύ της κοτύλης και της μηριαίας κεφαλής: το κενό δεν είναι πραγματικό αλλά καταλαμβάνεται από τον αρθρικό χόνδρο της κοτύλης και της μηριαίας κεφαλής. Όσο μικρότερο  είναι το διάστημα, τόσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια του χόνδρου.
  • Σκλήρυνση των αρθρικών επιφανειών: μέρος των αρθρούμενων επιφανειών απεικονίζονται πολύ «άσπρες» σε σχέση με το υπόλοιπο οστό.
  • Οστεόφυτα: παρατηρούνται μία ή περισσότερες οστικές αιχμές εκεί που φυσιολογικά δεν υπάρχουν.
  • Οστικές κύστεις: μέσα στη μηριαία κεφαλή ή/και τα οστά της κοτύλης αναπτύσσονται κοιλότητες.
  • Παραμόρφωση της μηριαίας κεφαλής: σε προχωρημένα στάδια της οστεοαρθρίτιδας η κεφαλή του μηριαίου χάνει τη σφαιρικότητά της και συνήθως αποπλατύνεται.

Σε σπάνιες περιπτώσεις που η απλή ακτινογραφία δεν επιβεβαιώνει τη διάγνωση (όπως στα πολύ αρχικά στάδια της οστεοαρδρίτιδας που δεν έχουν εγκατασταθεί σημαντικές βλάβες) μπορεί να χρειαστεί αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Θεραπευτικές προσεγγίσεις: Διαχείριση και θεραπεία.

Α. Συντηρητική θεραπεία 

Στα αρχικά στάδια της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου η θεραπεία είναι συντηρητική και περιλαμβάνει τα εξής:

  • Απλά παυσίπονα: πχ παρακεταμόλη – ακεταμινοφαίνη.
  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη: πχ ναπροξένη, ιβουπροφαίνη, κοξίμπες.
  • Ισχυρά παυσίπονα: πχ τραμαδόλη, κωδεϊνη.
  • Χρήση βοηθημάτων βάδισης: πχ δύο βακτηρίες ή μια (στο αντίθετο χέρι από το πάσχον ισχίο), περιπατητήρας τύπου Π.
  • Φυσικοθεραπεία: αναλγητική φυσικοθεραπεία και κινησιοθεραπεία με στόχο την ενδυνάμωση των μυών της περιοχής και την αύξηση του εύρους κίνησης της άρθρωσης.
  • Απώλεια σωματικού βάρους: μειώνει τα φορτία που δέχεται η πάσχουσα άρθρωση
  • Τροποποίηση δραστηριότητας: αποφυγή σκαλών και γυμναστικής υψηλής καταπόνησης, πχ τρέξιμο. Προτιμούνται η κολύμβηση και το ποδήλατο.
  • Έγχυση κορτικοστεροειδών ενδαρθρικά: σε κάποιες περιπτώσεις η ενδαρθρική έγχυση κορτιζόνης (μόνη ή σε συνδυασμό με τοπικά αναισθητικά) μπορεί να ανακουφίσει τον ασθενή από τον πόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα.
  • Έγχυση αυτόλογων βιολογικών παραγόντων: σε κάποιες περιπτώσεις οι ασθενείς μπορεί να ωφεληθούν από ενδαρθρική έγχυση PRPs (Platelet Rich Plasma) ή Stem Cells που λαμβάνονται από τον ίδιο με ειδικές τεχνικές.

Β. Χειρουργική Θεραπεία – Μέθοδος ASI

Η ριζική θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου είναι η ολική αρθροπλαστική του ισχίου, δηλαδή η αντικατάσταση της άρθρωσης από τεχνητή.

Καλέστε μας