Ορισμός
Η οστεονέκρωση – η νέκρωση του οστού – οφείλεται είτε στην παρεμπόδιση της αιματικής ροής προς το οστούν, είτε σε εκτεταμένη καταστροφή του μυελού των οστών και των οστικών κυττώρων.
Η περιγεγραμμένη οστική νέκρωση είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό πολλών παθήσεων όπως φλεγμονής επιφύσεων, καταγμάτων – εξαρθρημάτων, νόσου αποσυμπίεσης των δυτών, νόσου Gaucher, κατάχρηση αλκοόλ, δρεπανοκυτταρική αναιμία, αγγειίτιδες, μακρόχρονη λήψη υψηλών δόσεων κορτικοστεροειδών.
Η οστεονέκρωση του γόνατος συναντάται κυρίως σε άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 50 -60 ετών, κυρίως γυναίκες (3-1) και η έναρξη της είναι απότομη. Συνήθως αφορά τον έσω μηριαίο κόνδυλο του γόνατος.
Κλινική εικόνα
Το πρώιμο στάδιο της οστικής νέκρωσης είναι ασυμπτωματικό και όταν πια ο ασθενής αναφέρει συμπτώματα έχει συνήθως προχωρήσει ήδη αρκετά.
Ο πόνος είναι το σύνηθες σύμπτωμα. Πιο συγκεκριμένα, εισβάλει απότομα, ενώ είναι ισχυρότερος τη νύχτα και γίνεται αισθητός γύρω από την άρθρωση, κυρίως στον έσω μηριαίο κόνδυλο. Υπάρχει ήπια υμενίτιδα και περιορισμός στο εύρος κίνησης. Επίσης, μερικοί ασθενείς παραπονούνται για αίσθημα αναπήδησης ή ήχου κλικ το οποίο πιθανώς οφείλεται σε αναπήδηση ή εμπλοκή από ελεύθερο χόνδρινο αρθρικό τεμάχιο. Στα προχωρημένα στάδια η άρθρωση του γόνατος γίνεται δύσκαμπτη και παραμορφώνεται.
Διαγνωστικές Μέθοδοι
Ο ακτινολογικός έλεγχος με απλές ακτινογραφίες μπορεί να φανεί χρήσιμος λίγες εβδομάδες μετά από το έμφρακτο που δείχνει είτε υποχόνδρια σκλήρυνση, είτε δίχυτη σκλήρυνση, είτε λεπτή διαγώνιο γραμμή κατάγματος αμέσως κάτω από την αρθρική επιφάνεια συνήθως του έσω μηριαίου κονδύλου (face, profile, tunnel view).
Στα αρχικά στάδια της νόσου μόνο το σπινθηρογράφημα και η μαγνητική τομογραφία μπορούν να αποκαλύψουν ισχαιμικές αλλοιώσεις στο μυελό, πολύ πριν γίνει εμφανής κάποια διαταραχή στις απλές ακτινογραφίες.
Στάδιο 1: Προκλινικό στάδιο ισχιαμίας και πρώιμης νέκρωσης χωρίς ακτινολογική αλλοίωση. Μόνο στη μαγνητική τομογραφία μπορούν να γίνουν εμφανείς πρώιμες διαταραχές στο μυελό των οστών.
Στάδιο 2: Επώδυνο με παρουσία πρώιμων ακτινολογικών ευρημάτων με σχεδον φυσιολογικό οστικό περίγραμμα.
Στάδιο 3: Παρατηρούνται ακτινολογικά ευρήματα της οστεονέκρωσης με παθολογικό οστικό περίγραμμα.
Στάδιο 4: Καθίζηση αρθρικής επιφάνειας και εμφάνιση δευτερογενών αλλοιώσεων εκφυλιστικής αρθρίτιδας.
Διάγνωση
Στις περισσότερες περιπτώσεις οστεονέκρωσης γόνατος η υποκείμενη γενεσιουργός πάθηση αποκαλύπτεται από το ιστορικό, ενώ τραυματισμός, κατάδυση σε βαθιά ύδατα, δρεπανοκυτταρική αναιμία, ιστορικό λήψης υψηλών δόσεων κορτικοειδών, και κατάχρηση αλκοόλ αποτελούν πιθανά αίτια.
Πρόγνωση
Η πρόγνωση εξαρτάται πολύ από το μέγεθος της βλάβης. Έτσι αν το συνολικό εμβαδόν της βλάβης είναι μικρότερο από 3,5cm, και αφορά λιγότερο από το 30% της επιφάνειας του έσω μηριαίου κονδύλου, συνήθως αυτοϊάται.
Αν η βλάβη είναι μεγαλύτερη τότε αναμένεται επιδείνωση.
Θεραπεία
Στα πρώιμα στάδια φαίνεται ότι η αποφόρτιση του σκέλους προσφέρει μια βοήθεια.
Στην επιδείνωση η αντιμετώπιση γίνεται χειρουργικά ανάλογα με το στάδιο και την ηλικία μπορούμε να κάνουμε μικροκατάγματα, τρυπανισμούς ή σε μεγαλύτερες βλάβες μεταμόσχευση αυτόλογων χονδροκυττάρων (Mosaicplasty). Σε τελικά στάδια οστεονέκρωσης πραγματοποιείται είτε οστεοτομία αποφόρτισης, είτε μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος, είτε ολική αρθροπλαστική γόνατος.
να σε καθοδηγήσει σχετικά με τη πάθηση σου, για να επιλέξεις την καλύτερη δυνατή αντιμετώπισή της.