Αρχική breadrumb-bullet-icon Ορθοπαιδικές Παθήσεις breadrumb-bullet-icon Άκρας Χειρός breadrumb-bullet-icon Γάγγλιο Καρπού

Γάγγλιο Καρπού

Οι γαγγλιακές κύστεις είναι καλοήθη κυστικά μορφώματα που αναπτύσσονται συχνότερα κατά μήκος των τενόντων ή των αρθρώσεων των καρπών. Είναι η δεύτερη πιο συχνή πάθηση που συναντάται στο χέρι.

Οι γαγγλιακές κύστεις είναι συνήθως στρογγυλές ή ωοειδείς και είναι γεμάτες με ζελατινώδες υγρό. Εμφανίζονται συχνότερα στη ράχη του χεριού, μπορούν όμως να δημιουργηθούν και στην παλαμιαία επιφάνεια του καρπού. Οι μικρές κύστεις μπορεί να έχουν το μέγεθος ενός μπιζελιού, ενώ οι μεγαλύτερες μπορεί να έχουν διάμετρο αρκετά εκατοστά.

Συμπτώματα και Ενδείξεις

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προκαλούν συμπτώματα, πόνο ή αδυναμία. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, αν είναι ευμεγέθεις μπορεί να προκαλέσουν εντοπισμένο πόνο με την κίνηση του καρπού ή μούδιασμα επειδή πιέζουν γειτονικές δομές. Επίσης, μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στην κίνηση των δακτύλων αν σχετίζονται με τους τένοντες.

Αιτίες και Παράγοντες Κινδύνου

Ωστόσο, δεν είναι ακόμα γνωστό τι προκαλεί το σχηματισμό των γαγγλίων. Εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες και σε ηλικίες μεταξύ 15 έως 40 ετών. Τραυματισμοί στο χέρι ή δραστηριότητες με έντονη καταπόνηση του καρπού και των δακτύλων θεωρούνται προδιαθεσικοί παράγοντες, όπως επίσης και η αρθρίτιδα αλλά και οι φλεγμονώδεις παθήσεις των αρθρώσεων και των τενόντων.

Διάγνωση των Γαγγλιακών Κυστών

Η διάγνωση γίνεται με το ιστορικό και την κλινική εξέταση. Σπανιότερα μπορεί να χρειαστούν απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες και μαγνητική τομογραφία (MRI) έτσι ώστε να αποκλειστούν άλλες καταστάσεις, όπως η αρθρίτιδα ή ένας πιθανός όγκος.

Η διάγνωση της γαγγλιακής κύστης μπορεί επίσης να επιβεβαιωθεί μέσω της αναρρόφησης, μιας διαδικασίας κατά την οποία ο γιατρός χρησιμοποιεί μια βελόνα και μια σύριγγα για να τραβήξει υγρό από την κύστη. Το υγρό από μια κύστη γαγγλίου θα είναι παχύ και διαυγές ή ημιδιαφανές.

Θεραπεία και χειρουργείο

Οι γαγγλιακές κύστεις είναι συχνά ανώδυνες και υποχωρούν χωρίς θεραπεία. Εάν η κύστη προκαλεί πόνο ή παρεμποδίζει την κίνηση της άρθρωσης, τότε η αντιμετώπιση γίνεται με:

  • Νάρθηκα. Δεδομένου ότι η δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη αύξηση της γαγγλιακής κύστης, μπορεί να βοηθήσει η προσωρινή ακινητοποίηση της περιοχής με νάρθηκα. Καθώς η κύστη συρρικνώνεται, μπορεί να μειωθεί η πίεση στους γύρω ιστούς και να περιοριστεί ο πόνος. Η μακροχρόνια χρήση νάρθηκα πρέπει να αποφεύγεται γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει εξασθένηση των μυών.
  • Αναρρόφηση. Σε αυτή τη διαδικασία, ο γιατρός χρησιμοποιεί μια βελόνα για να αναρροφήσει το υγρό από την κύστη και κάνει έγχυση τοπικά κορτιζόνης. Ωστόσο, αυτό προσφέρει προσωρινή ανακούφιση και συχνά η κύστη επανεμφανίζεται.
  • Χειρουργική επέμβαση. Όταν οι ασθενείς επιλέξουν για λειτουργικούς ή αισθητικούς λόγους να αφαιρέσουν το γάγγλιο, αυτό γίνεται με μικρή χειρουργική επέμβαση με τοπική αναισθησία. Μετά τη χειρουργική επέμβαση τοποθετείται ένας νάρθηκας για 7-10 ημέρες.
Καλέστε μας