Η μέθοδος ASI (Anterior Supine Intermuscular) είναι μια τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας για την πραγματοποίηση της ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου. Τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι ότι πραγματοποιείται με τον ασθενή σε ύπτια θέση, με περιορισμένη πρόσθια προσπέλαση (direct anterior approach), δηλαδή με μικρή τομή, χωρίς να τέμνονται μυς και τένοντες και δίχως την εφαρμογή εξωτερικών παραγόντων έλξης του κάτω άκρου. Η διάρκειά της Μεθόδου ASI είναι από 45 ως 60 λεπτά.
Μικρή τομή (5 - 6 εκατοστά)
Διενεργείται μικρή τομή στην πρόσθια επιφάνεια του ισχίου χωρίς να τέμνονται μυς και τένοντες της περιοχής.
Ιδανική για υπέρβαρους ασθενείς
Εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες κλασικές μεθόδους η ASI δεν απαιτεί την προσπάθεια αδυνατίσματος προεγχειρητικώς.
Μειωμένες Επιπλοκές
H μέθοδος ASI χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία και στις επεμβάσεις αναθεώρησης της ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου.
Η μέθοδος ASI επιτρέπει ακριβή έλεγχο του μήκους του ποδιού κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, έτσι ώστε να αποκλείεται ο κίνδυνος ανισοσκελίας (διαφοράς στο μήκος των δύο ποδιών).
Επιτρέπει τον έλεγχο της σταθερότητας του ισχίου κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, ώστε να εκμηδενίζεται ο κίνδυνος εξαρθρήματος αργότερα.
Με τη χρήση ακτινολογικού ελέγχου κατά τη διάρκεια του χειρουργείου εξασφαλίζεται η άριστη τοποθέτηση των υλικών.
Η τεχνική είναι κατάλληλη για όλους τους σωματότυπους. Το αυξημένο σωματικό βάρος δεν παίζει ρόλο, καθώς το σημείο τομής από τη φύση του έχει ελάχιστο υποδόριο λίπος.
Ο συνολικός χρόνος της επέμβασης είναι μικρότερος από τις κλασικές μεθόδους.
Ο ασθενής τοποθετείται ύπτιος στο χειρουργικό κρεβάτι και λαμβάνει γενική ή ραχιαία αναισθησία, ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του, κατόπιν συνεννόησης με τον αναισθησιολόγο. Αρχικά, πραγματοποιείται τομή 5 – 6 εκατοστών στην πρόσθια επιφάνεια του ισχίου (ξεκινώντας περίπου 2 εκατοστά κάτωθεν και επί τα εκτός της πρόσθιας άνω λαγόνιας άκανθας με φορά προς την κεφαλή της περόνης) και αποκαλύπτεται η άρθρωση του ισχίου μεταξύ του τείνοντος την πλατεία περιτονία και του μέσου γλουτιαίου (επί τα εκτός) και του ραπτικού και του ορθού μηριαίου (επί τα εντός), χωρίς οι μυς αυτοί και οι τένοντές τους να τραυματίζονται. Στη συνέχεια προετοιμάζεται η κοτύλη (στο λαγόνιο οστό) και το μηριαίο οστό για την υποδοχή των προθέσεων, ενώ πραγματοποιείται κλινικός έλεγχος για τη σταθερότητα των εμφυτευμάτων και το μήκος των κάτω ακρών. Έπειτα πραγματοποιείται διεγχειρητικός ακτινολογικός έλεγχος και τέλος ακολουθεί η τοποθέτηση των τελικών προθέσεων. Το τραύμα συρράπτεται κατά στρώματα και το δέρμα κλείνει με πλαστική χειρουργική τεχνική. Ο ασθενής σηκώνεται την ίδια ημέρα και βαδίζει με βακτηρίες ή περιπατητήρα. Μετά το πέρας της διαδικασίας ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο την πρώτη ή δεύτερη μετεγχειρητική ημέρα, λαμβάνοντας οδηγίες για αντιπηκτική και αναλγητική αγωγή.
Μετεγχειρητικά δεν χρειάζεται φυσικοθεραπεία. Οι ασθενείς που είναι σε καλή βιολογική κατάσταση και έχουν καλή ποιότητα οστού μπορούν να βαδίσουν από την πρώτη ημέρα με πλήρη φόρτιση του χειρουργημένου σκέλους. Οι υπόλοιποι ασθενείς βαδίζουν με σταδιακά αυξανόμενη φόρτιση και μετά από ένα μήνα καταφέρνουν και βαδίζουν χωρίς βοήθημα. Στο τραύμα πραγματοποιούνται αλλαγές καθημερινά κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας και μετά παρ΄ημέραν μέχρι τις 20 ημέρες οπότε και αφαιρούνται τα ράμματα.
Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου ASI είναι πολλά και προέρχονται από την ελάχιστα τραυματική φιλοσοφία της, καθώς διενεργείται με μικρή τομή (5 – 6 εκατοστά) στην πρόσθια επιφάνεια του ισχίου χωρίς να τέμνονται μυς και τένοντες της περιοχής. Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιείται ο πόνος, η απώλεια αίματος και η ανάγκη για μετάγγιση ενώ βραχύνεται η νοσηλεία και επιτρέπεται η γρήγορη κινητοποίηση και αποκατάσταση του ασθενούς. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο. Ο ελάχιστος τραυματισμός της περιοχής και η ταχεία αποκατάσταση μετά την επέμβαση συμβάλλει στην αποφυγή επιπλοκών που είναι σχετικά συχνές με άλλες παλαιότερες τεχνικές, όπως η θρόμβωση, η μεγάλη αιμορραγία και τα προβλήματα του αναπνευστικού.
Η μέθοδος ASI είναι ιδανική για υπέρβαρους ασθενείς. Οι κλασικές μέθοδοι, με τομές στην πλάγια ή την οπίσθια επιφάνεια του μηρού, αλλά και οι νεότερες εξελιγμένες μορφές τους έχουν σημαντικές δυσχέρειες σε αυτούς τους ασθενείς, διότι η συσσώρευση λίπους στους γλουτούς κάνει δύσκολη την προσπέλαση του ισχίου. Έτσι, υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερες τομές, που προκαλούν μεγαλύτερη απώλεια αίματος, έντονο πόνο και πολύ βραδεία αποκατάσταση. Για τους παραπάνω λόγους οι χειρουργοί ισχίου συνήθως συνιστούν την απώλεια σημαντικού βάρους προ του χειρουργείου, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι ανέφικτο. Με την ASI τα προβλήματα αυτά ξεπερνούνται γιατί στην περιοχή της τομής η συσσώρευση λίπους είναι ελάχιστη, δεν απαιτείται προσπάθεια αδυνατίσματος προεγχειρητικώς, ενώ η ταχεία αποκατάσταση προλαμβάνει την εμφάνιση επιπλοκών που είναι πιο συχνές σε παχύσαρκους/υπέρβαρους ασθενείς από ότι σε ασθενείς με φυσιολογικό βάρος.
Επίσης, η μέθοδος ASI χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία και στις επεμβάσεις αναθεώρησης της ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου. Οι επεμβάσεις αναθεώρησης είναι από τις δύσκολες και τεχνικά απαιτητικές επεμβάσεις που γίνονται στις περιπτώσεις που πρέπει να αντικατασταθεί η παλαιά πρόθεση (λόγω χαλάρωσης, φλεγμονής, κατάγματος κτλ). Η ελάχιστα επεμβατική φιλοσοφία της ASI μειώνει τις επιπλοκές που συνοδεύουν αυτά τα ιδιαίτερα χειρουργεία.
Ανισοσκελία
Μια από τις πλέον ενοχλητικές επιπλοκές της ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου είναι η ανισοσκελία η οποία μπορεί δημιουργηθεί μετά την εμφύτευση της πρόθεσης. Αν και με τις πρόσθιες προσπελάσεις του ισχίου ελέγχεται καλύτερα το μήκος των σκελών διεγχειρητικά σε σχέση με τις πλάγιες και τις οπίσθιες, παρατηρείται σε αρκετούς ασθενείς μετεγχειρητική ανισοσκελία μεγαλύτερη του ενός εκατοστού.
Η Κλινική Μεγάλων Αρθρώσεων με διευθυντή τον Δρ. Ιωάννη Τσαρούχα εδώ και πολλά χρόνια έχει δώσει λύση στο πρόβλημα της ανισοσκελίας με τη χρήση διεγχειρητικού ελέγχου κλινικά και ακτινολογικά, έτσι ώστε ακόμα και μικρή ανισοσκελία να διορθώνεται μέσα στη χειρουργική αίθουσα. Η τελευταία καινοτομία της κλινικής αφορά στην τελειοποίηση του διεγχειρητικού πρωτοκόλλου για την αποφυγή της ανισοσκελίας με τη χρήση ενός λογισμικού ηλεκτρονικού υπολογιστή που επιτρέπει την ακριβή μέτρηση της διαφοράς του μήκους των δυο κάτω άκρων μετά από ψηφιακή ακτινογραφία κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Η χρήση του νέου πρωτοκόλλου οδήγησε σε ακόμα πιο καλά αποτελέσματα ως προς την αποφυγή της ανισοσκελίας και στην περεταίρω μείωση της διάρκειας της επέμβασης, όπως φάνηκε στη μελέτη της κλινικής που πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο European Journal of Orthopaedic Surgery and Traumatology με τον τίτλο “A new method for intraoperative assessment of leg length, sizing and placement of the components in total hip replacement”.
Η Κλινική Μεγάλων Αρθρώσεων θεωρείται από τις πρωτοπόρους στη χειρουργική του ισχίου με τη μέθοδο ASI. Η τελευταία διάκρισή της είναι η επιλογή της ως το μοναδικό κέντρο αναφοράς στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα στην Ευρώπη για την εκπαίδευση στην τεχνική ASI. Η επιλογή της κλινικής μας για να επιτελέσει το ρόλο αυτό ήταν αποτέλεσμα ενδελεχούς αξιολόγησης από εκπροσώπους της εταιρείας Zimmer Biomet ως προς τον τρόπο εφαρμογής της τεχνικής από τη χειρουργική μας ομάδα και την επάρκεια των υποδομών του Νοσοκομείου μας σε συνάρτηση με το μεγάλο αριθμό επιτυχών επεμβάσεων που έχουν ήδη γίνει (πάνω από 3000 ασθενείς). Από το Φεβρουάριο του 2019 μέχρι σήμερα η κλινική μας έχει φιλοξενήσει πλήθος επισκεπτών ορθοπαιδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η μέθοδος ASI αποτελεί τη λύση στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με την AMIS. Εφόσον δηλαδή η έλξη δεν είναι απαραίτητη για τη διενέργεια της επέμβασης, καθώς τα πόδια του ασθενούς είναι ελεύθερα, εξασφαλίζεται ο διεγχειρητικός έλεγχος του ισoσκελισμού των κάτω άκρων, ενώ επίσης αποφεύγονται διεγεχειρητικά κατάγματα ή άλλες πιθανές επιπλοκές από τα μαλακά μόρια. Τέλος, οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί πριν σε ολική αρθροπλαστική γόνατος δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο σε αντίθεση με τους κινδύνους της μεθόδου AMIS που ήδη αναφέραμε.
Η τεχνική Ολικής Αρθροπλαστικής Ισχίου ελάχιστης επεμβατικότητας με τη μέθοδο ASI εφαρμόζεται από τον κ. Ιωάννη Τσαρούχα, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.
Ορθοπαιδικοί Χειρουργοί οι οποίοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν ή ακόμα και να εκπαιδευτούν στη μέθοδο ASI, μπορούν να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία του κ. Τσαρούχα Ιωάννη:
Δείτε το σχετικό animation για την
Τεχνική ASI